HARGA PASARAN : RM 67.00
HARGA KAMI CUMA :
RM45.00
(EXCLUDING POST)
Pisau Seramik
diperbuat daripada zirconim dioxide (zirconia) antara bahan mineral terkeras
didunia. Ia menjadikan mata pisau SENTIASA
TAJAM dan TIDAK PERLU
DIASAH.
Lebih baik dari itu
mata pisau seramik TIDAK AKAN KARAT.
Pisau Seramik adalah teknologi moden kulinari dan penyediaan makanan dibawa ke
dapur rumah anda!
KELEBIHAN PISAU SERAMIK
KETAJAMAN - Bahan yang
membentuk sebuah pisau seramik sangat kuat dan keras. Bahan asas pisau seramik
ialah zirconium oxide (ZrO2; juga dikenali sebagai zirconia). Pisau seramik
diproses dengan menggunakan tekanan yang tinggi lebih kurang 300ton dan
dipanaskan 5 hingga 12 jam pada suhu dalam lingkungan 1400 darjah Celsius. Seramik
ialah bahan paling keras selepas intan berlian. Kekerasan seramik tahap 8.5
pada skala Mohs, berbanding 6 hingga 6.5 untuk keluli, dan 10 untuk Intan. Ini
menjadikan pisau seramik menjadi sentiasa tajam dan tidak perlu diasah.
BAU -
Bahan seramik bersifat tidak bertindak balas dengan bahan makanan. Ia tidak
memindah bau makanan lain ke makanan yang lain. Anda boleh memotong sesuatu
makanan yang pedas, hanya membilas ringkas dengan air dan kemudian memotong
sesuatu makananan, sayur atau daging yang lain. Kesan pedasnya tidak akan
melekat atau berpindah ke makanan atau bahan lain yang dipotong.
Senang dibasuh - Pisau seramik sangat padu, sangat kurang liang-liang halus
berbanding dengan pisau keluli. Sama seperti wajah anda, yang kurang
liang-liang, kotoran akan kurang dapat dapat masuk ke liang-liang tersebut.
Membilas ringkas dalam air suam akan membuatkan pisau seramik begitu bersih
berbanding dengan menggosok menyeluruh pada pisau logam.
BERAT - Bahan seramik adalah sangat
ringan. Pisau yang ringan akan mengurangkan ketegangan pada bahu dan lengan.
Dengan pergerakan yang bebas pada bahu dan lengan, anda boleh lakukan semua
pemotongan seperti tukang masak yang pakar.
KEKARATAN - Pisau seramik tidak akan
berkarat. Karat pada pisau keluli atau pisau besi jika tidak dibasuh dengan
betul boleh melekat pada makanan yang dipotong. Ini akan memudaratkan kesihatan
orang yang memakannya.
Kelemahan pisau seramik berbanding dengan pisau keluli.
Pisau seramik lebih rapuh berbanding pisau keluli. Pisau seramik sesuai untuk
memotong buah-buahan, sayur-sayuran dan daging yang tidak bertulang sahaja. Ia
tidak sesuai untuk memotong makanan yang beku, daging yang bertulang(daging
ayam) ataupun benda-benda yang sukar dihiris. Pisau seramik akan patah atau
serpih jika jatuh melebihi 2 meter ke lantai. Pisau seramik juga tidak sesuai
dilempar ke dalam laci yang mengandungi pisau atau alatan logam yang lain.
Pisau seramik tidak sesuai dijadikan pisau serba guna untuk memotong semua
jenis bahan. Dengan kata lain pisau logam masih diperlukan untuk memotong
bahan-bahan yang keras seperti tulang dan makanan beku.
Secara ringkasnya pisau seramik:
·
Tidak perlu diasah -
sentiasa tajam.
·
Mudah dibasuh atau
dibilas, kesan makanan(bau, rasa dan warna) tidak mudah melekat pada bilahnya.
·
Lebih ringan
berbanding pisau logam.
·
Tidak mendatangkan
apa-apa kesan pada makanan. Tiada sifat asid atau alkali.
·
Tidak ada bahan
kimia. Membuatan makanan anda sentiasa segar secara semulajadi. Buah-buahan
tidak lagi akan berasa kesan logam.
·
Tidak berkarat
langsung.
Lebih rapuh daripada
pisau logam, elakkan daripada jatuh melebihi 2 meter. Jangan potong daging yang
bertulang atau bahan-bahan yang keras seperti makanan beku.
BAU - Bahan seramik bersifat tidak bertindak balas dengan bahan makanan. Ia tidak memindah bau makanan lain ke makanan yang lain. Anda boleh memotong sesuatu makanan yang pedas, hanya membilas ringkas dengan air dan kemudian memotong sesuatu makananan, sayur atau daging yang lain. Kesan pedasnya tidak akan melekat atau berpindah ke makanan atau bahan lain yang dipotong.
Senang dibasuh - Pisau seramik sangat padu, sangat kurang liang-liang halus berbanding dengan pisau keluli. Sama seperti wajah anda, yang kurang liang-liang, kotoran akan kurang dapat dapat masuk ke liang-liang tersebut. Membilas ringkas dalam air suam akan membuatkan pisau seramik begitu bersih berbanding dengan menggosok menyeluruh pada pisau logam.
BERAT - Bahan seramik adalah sangat ringan. Pisau yang ringan akan mengurangkan ketegangan pada bahu dan lengan. Dengan pergerakan yang bebas pada bahu dan lengan, anda boleh lakukan semua pemotongan seperti tukang masak yang pakar.
KEKARATAN - Pisau seramik tidak akan berkarat. Karat pada pisau keluli atau pisau besi jika tidak dibasuh dengan betul boleh melekat pada makanan yang dipotong. Ini akan memudaratkan kesihatan orang yang memakannya.
Pisau seramik lebih rapuh berbanding pisau keluli. Pisau seramik sesuai untuk memotong buah-buahan, sayur-sayuran dan daging yang tidak bertulang sahaja. Ia tidak sesuai untuk memotong makanan yang beku, daging yang bertulang(daging ayam) ataupun benda-benda yang sukar dihiris. Pisau seramik akan patah atau serpih jika jatuh melebihi 2 meter ke lantai. Pisau seramik juga tidak sesuai dilempar ke dalam laci yang mengandungi pisau atau alatan logam yang lain.
Pisau seramik tidak sesuai dijadikan pisau serba guna untuk memotong semua jenis bahan. Dengan kata lain pisau logam masih diperlukan untuk memotong bahan-bahan yang keras seperti tulang dan makanan beku.
Secara ringkasnya pisau seramik:
No comments:
Post a Comment